BIOGRAFIA. ALFRED TOMATIS

Dr. TomatisMetge, otorinolaringòleg, va néixer l'1 de Gener de 1920 i va morir el 25 de Desembre de 2001, fill d’un reconegut cantant d’òpera, condició que li va permetre, des de molt petit, entrar en contacte amb el món de l’òpera i de la lírica.

Les nombroses observacions clíniques que va realitzar amb els cantants professionals el van dur a comprovar que quan perdien part del seu registre vocal, o presentaven dificultats d’emissió d’algunes franges tonals, podien recuperar la seva capacitat d’emissió quan escoltaven repetidament els sons que no podien percebre correctament

Així mateix les investigacions sobre lesions en els casos de sordesa professional, realitzades dins del marc de les seves responsabilitats professionals en els arsenals de construcció aeronàutica, li van permetre establir la relació existent entre l’oïda i la veu, l’escolta, el llenguatge i la comunicació.

Va investigar també sobre l’escolta fetal tot valorant que el fetus està submergit en un univers de sons, que li arriben a través del cos de la seva mare: els batecs compassats del ritme cardíac, la respiració, els sons dels moviments intestinals,… però sobretot establint que el fetus ja escolta la VEU DE LA SEVA MARE, que representa un aliment imprescindible per al desenvolupament del fetus i més tard del nadó.

A partir d’aquests descobriments va desenvolupar un mètode i unes tècniques, conformat en un sistema d’estimulació auditiva, que es coneix com a PEDAGOGIA DE L’ESCOLTA, AUDIO-PSICO-FONOLOGIA (APF)  i també com a MÈTODE ALFRED TOMATIS.

Ha deixat nombrosos llibres, articles, conferències i estudis, que actualment estan traduïts a diversos idiomes, a més d’entrevistes en televisió i radio. Aquest material que es troba dipositat en el Museu que recull el seu llegat en el Mozart-Brain-Lab de Sint-Truiden (Bèlgica), ens permet conèixer i consultar els fonaments teòrics i tècnics, les dades precises dels experiments científics i la seva filosofia.

Aquest gran investigador ha resolt preguntes sobre com afecta l’escolta en totes les àrees de la vida i el seu treball aporta respostes que permeten entendre la importància de la qualitat de l’escolta i de la qualitat de la comunicació per a viure una vida més harmònica i més conscient.